Hoe ben je bij Telstar gekomen en wanneer?

Toen wij in juni 1982 in Hoevelaken kwamen wonen korfbalde mijn zus al, ze is toen gelijk lid van Telstar geworden. Ik heb toen aan het einde van het seizoen 1982-1983  mee gedaan met het familietoernooi. Omdat ik tijdens dat toernooi regelmatig scoorde (ik had al eerder gebasket bald) werd ik gevraagd om lid te worden van Telstar.
In die tijd werden er nog actief leden geworven en ik kreeg  thuisbezoekjes van Jan van Bruchem en Bob Meijers. Ik ben toen per 1 september 1983 lid geworden van Telstar en ben nog steeds lid.

Wat vind je leuk aan Telstar?

Ik vind bij Telstar de goede sfeer en de omgang van jong en oud met elkaar heel erg leuk, er is een duidelijk ‘wij gevoel’ aanwezig. En de combinatie van het recreatieve en prestatie korfbal vind ik ook leuk. Telstar is een sociale vereniging waar naast het korfbal veel georganiseerd wordt waardoor het ‘wij gevoel’ wordt versterkt.

Heb je ook wedstijden gespeeld en in welke teams?

Ik heb lang geleden wedstrijden gespeeld. Volgens mij speelde ik altijd in het laagste seniorenteam. Ik begon in Senioren 5 en dat was toen een 12-tal, we speelden toen nog met het middenvak. In de zaal speelde ik ooit in senioren 7 met Marianne Kuypers als coach. Ik herinner me nog goed een betonnen vloer in de Expohal in Hilversum.

Wat vind je leuk aan wedstrijden spelen?

Ik vind korfbalwedstrijden leuk, vooral om in teamverband een prestatie neer te zetten. Het liefst een positieve prestatie in de vorm van een overwinning maar volgens mij was het eindresultaat in de tijd dat ik speelde toch vaak negatief helaas. Maar de derde helft sloten we altijd goed af.

Je hebt dertig jaar in de TC gezeten, dat is een hele lange tijd. Hoe ben je bij de TC gekomen en waarom?

De persoon die het wedstrijdsecretariaat junioren toen deed kreeg tijdens een wedstrijd ruzie met zijn eigen coach. Uiteindelijk is hij geroyeerd en ben ik de TC ingerold.

Welke activiteiten heb jij in deze dertig jaar gedaan binnen de TC ?

Ik begon met het wedstrijdsecretariaat junioren. Daar kwam later het wedstrijdsecretariaat senioren bij. Degene die dat deed, was het niet eens met de gang van zaken en besloot te stoppen. De volgende dag stonden de spullen op de stoep van de secretaris van Telstar.
Bij het wedstrijdsecretariaat ben je aanspreekpunt voor het verplaatsen van wedstijden en heb je contact met spelers en voor de jeugdteams met ouders als er binnen een team spelers tekort zijn.
Door mijn vele contacten met het KNKV werd ik voor Telstar de contactpersoon voor het KNKV. Later toen er meer en meer geautomatiseerd werd, kwam daar Sportlink bij en kwamen er in de loop van tijd allerlei administratieve taken bij. Daarnaast was ik namens de TC afgevaardigde naar het bestuur.

Wat is er zo leuk aan de TC dat je er dertig jaar activiteiten voor hebt gedaan?

Ik vind het heel leuk om me als vrijwilliger nuttig te maken voor je vereniging en ik vind het ook leuk om de mensen te leren kennen binnen Telstar zoals spelers, trainers, ouders, verzorgers en opa’s en oma’s en ook mensen van andere verenigingen.

Wat is er lastig aan het werk binnen de TC?

Het is lastig om iedereen tevreden te houden. Dat kan namelijk niet maar je probeert het zo goed mogelijk te doen. Ik heb soms een beetje het gevoel dat leden/spelers of ouders van spelers tegenwoordig minder snel tevreden zijn met in welk team ze komen te spelen.

Zijn er in de dertig jaar dat jij bij de TC was veel veranderingen geweest? Wat zijn de belangrijkste veranderingen in deze dertig jaar?

Het korfbalspel is veranderd, zo verdween op het veld het middenvak en werden de vakken van het speelveld uiteindelijk ook kleiner. Teamopgaven voor de bond deed je altijd op papier, alle spelers van één team kwamen op een formulier te staan. Dan had je al snel twintig formulieren die dan nog per post opgestuurd moesten worden. Of je faxte (op het werk) deze teamopgaven als je een keer aan de late kant was. Door de komst van internet voer je de teamopgaven nu in Sportlink in.
Iedere week had je van alle wedstrijden een papieren wedstrijdformulier waarop onder andere de spelers,  wissels, de scheidsrechter en de uitslagen komen te staan. Je moest dan iedere zaterdag kijken of je alle wedstrijdformulieren van alle teams had en vervolgens weer per post verzenden. Nu gaat alles met de KNKV-app op de mobiele telefoon (en weer dat internet) via het digitale wedstrijdformulier.

Verwacht je dat er in de toekomst veel veranderingen komen met het werk binnen de TC? Welke?

Nee ik denk het niet. Er wordt nog wel meer en meer geautomatiseerd. Dat zou inhouden dat we als TC nog makkelijker het administratieve gedeelte richting KNKV kunnen doen. Het KNKV is al een paar jaar bezig om te proberen om zoveel mogelijk teams van gelijke sterkte bij elkaar in te delen via de puntenscore. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ingevulde digitale wedstrijdformulieren hier de basis voor gaan vormen. Dan moeten de coaches dit formulier dus heel goed en helemaal invullen, inclusief alle wissels. En daar ligt nog een grote uitdaging.

Waarom heb je besloten om te stoppen bij de TC?

Het is mooi geweest en het is tijd voor vernieuwing. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het helemaal eens ben met die vernieuwing. Voor mijn gevoel gaan we te veel richting het prestatie (wedstrijd) korfbal en sneeuwt het recreatieve (breedte) korfbal wat onder.

Komt er iemand voor jou in de plaats en wie?

Ja, Berdien van Wezel gaat een deel van mijn taken overnemen. Verder gaan de wedstrijdsecretariaten wat taken doen.

Raad je mensen deelname aan de TC aan? Waar moet je goed in zijn? 

Het is zeker een interessante vrijwilligerstaak waarbij je uiteindelijk veel mensen leert kennen. Waar je goed in moet zijn hangt een beetje af welke taak je gaat doen. Als je een meer facilitaire taak gaat doen dan is wat administratief inzicht wel makkelijk. Als wedstrijdsecretaris of trainersbegeleider is wat meer verstand van korfbal ook wel handig.

Doe je naast activiteiten voor de TC nog andere activiteiten voor Telstar of heb je die gedaan? Welke?

Op dit moment ben ik nog lid van de Familiedag-commissie en de Club van € 25,-. Verder sta ik twee zaterdagen in het jaar bij de containers voor het oud papier.
Ik ben lid geweest van de recreatiecommissie (nu de TEC), kantinecommissie, kascommissie (moet af en toe ook gebeuren), mediacommissie, bestuur (afgevaardigde vanuit commissies).
Verder heb ik themafeesten en nieuwjaarsfeesten georganiseerd, kaarten voor de zaalfinale en Telstar bus naar Ahoy geregeld en kopij onder de naam ’t Huppeltje voor het bulletin (vroegere clubblad van Telstar) verzorgd. Ik heb er mede voor gezorgd dat het bulletin de naam “Orbit” heeft gekregen, genoemd naar de baan die de Telstar satelliet, rond een hemellichaam (aarde) aflegt.
Ik heb ook de ‘Anje de Haan’ trofee bedacht, deze trofee is genoemd naar Anje de Haan, zij heeft als voorzitter (en later als ouder) heel voor Telstar heeft gedaan. Deze trofee ontvangt een vrijwilliger die zich volgens het bestuur in een bepaald seizoen heel goed heeft ingezet.
Ik heb ook training gegeven aan heel veel jeugdteams en de Kangoeroes.

Heb je plannen om nieuwe werkzaamheden voor Telstar te gaan doen en welke? 

Wat is nieuw? Maar als het goed is, ga ik het nieuwe seizoen samen met Rob Harmsen de B3 trainen en coachen. Maar dat mag, op het moment van schrijven, nog niemand weten!

Ga je iets nieuws buiten Telstar doen en wat?

Voorlopig niet. Maar wie weet wat er op mijn pad komt?

Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Telstar is genoemd naar de eerste commerciële communicatiesatelliet uit 1962. Die communicatie is zeker tegenwoordig heel gecompliceerd. Wat zijn er veel leden (spelers, trainers, coaches), bestuur en commissies met wie gecommuniceerd moet worden. Laten we proberen de naam Telstar eer aan te doen en streven naar een goede communicatie!

Dank je wel, Bas.

 

Vriendenboekjevragen

Naam: Bas Munter

Geboortedatum: 27 juli (AVG hè 😉 )

Lengte: 190 cm

Kleur haar: Normal grey

Kleur ogen: Blauw/grijs