Op de bank met: Toos Veldhuizen

Naam: Toos Veldhuizen
Geboortedatum: 14-10-1952
Lengte: 1.73 meter
Kleur haar: blond, helaas ook een beetje grijs
Kleur ogen: blauw

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met korfbal?
Doordat ik verkering kreeg met Wout ben ik bij Telstar gekomen. In 1975 ben ik voor het eerst mee geweest naar een toernooi om te kijken, dat was het Pinkstertoernooi in Wierden. Het jaar daarop mocht ik al een team begeleiden, omdat ik anders toch ‘niets te doen’ had.

Hoe lang ben je al lid van Telstar?
Ik ben ongeveer net zolang als we getrouwd zijn lid van Telstar, dus ruim 40 jaar.

Waarom ben je al zo lang lid?
Ik voel me thuis bij Telstar, het enthousiasme van Wout voor zijn club werkte aanstekelijk. In het begin kon Wout lekker op hoog niveau spelen en ik kon me nuttig maken bij de jeugd, zoals trainen en coachen, helpen organiseren van huiskameravonden, jeugd-/ouder toernooien en jeugdkampen. Op een gegeven moment gingen onze zoons Kees en Jan ook korfballen en later speelden Wout en ik samen in hetzelfde team. Doordat ik me jarenlang inzette voor de jeugd, leerde ik ongeveer de hele vereniging kennen. De goede sfeer en het ongedwongen omgaan met elkaar van oud en jong houdt me bij Telstar.

Hoe lang heb je wedstijden gespeeld en in welke teams? 
Eerst ben ik heel lang bij de recreanten geweest omdat Wout toen nog in het eerste speelde en ik thuis wilde zijn voor Kees en Jan. Later is Wout in lagere teams gaan spelen maar had ik steeds een jeugdteam om te coachen.
In 1999 ben ik uiteindelijk ook competitie gaan spelen in het laagste seniorenteam S4. Daarin speelden toen Annemarie, Cobi, Marrie, Alice, Hetty, Stefan, Bas, Bob, Werneck en Wout. Dit team is in de loop der jaren wel wat gewijzigd, maar de kern is gebleven. Alleen de naam wijzigde later in S5 en in de zaal werd het S6 omdat er één team alleen in de zaal speelt. We hebben verschillende kampioenschappen behaald en zijn veel weekendjes weg geweest met elkaar. Het was bijzonder leuk om bij dit team te horen.

Waarom ben je dit jaar gestopt met de wedstrijden?
Af en toe komen er toch wat mankementjes, waardoor het spelen minder gemakkelijk gaat. Dan wordt het zwaar en wordt het plezier minder. Zo soepel als in 1999 ben ik al lang niet meer. Gelukkig mag ik nog aanschuiven bij de derde helft 😉 .

Welke werkzaamheden doe je in de commissies?
In de TC zorg ik voor de inhuur van de sporthallen en ik heb de eerste contacten met mogelijk nieuwe leden, die zich melden voor proeflessen. Verder zit ik in de familiedag commissie en zorg ik voor de verspreiding van de Orbits. Ik was afgelopen jaren in de TC verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat pupillen en met het maken van de chauffeursschema’s.
Dit seizoen heeft Daphne van Bunschoten het wedstrijd secretariaat van mij over genomen en Wendy Visser maakt nu de chauffeursschema’s. Omdat Wout ook gestopt is met werken houd ik zo meer tijd over voor andere dingen.

Waarom heb je besloten trainer te worden?
Toen Kees zo oud was dat hij naar de welpen kon, ben ik Ali Molenberg met het geven van de training aan de welpen gaan helpen omdat ik het leuk vond.

Hoe lang geef je al training?
Ik geef vanaf ongeveer 1984 of 1985 training. Ik begon bij de welpen en in 1986 ging ik pupillen R1, waar Kees in ging spelen trainen. In 1987 kwamen daar o.a. Anneke Smink, Hans van Hoorn en Jan bij, allemaal toekomstige selectiespelers. Met dat getalenteerde team zijn we in de zaal kampioen geworden, super leuk. De pupillen speelden toen nog in achttallen. Vanaf de aspiranten werd er op het veld met twaalftallen gespeeld en was er ook een middenvak. Het middenvak is sinds 1991 afgeschaft. Later werden ook de namen van de pupillenteams gewijzigd van P, Q, R in D, E en F.
Kees en Jan gingen steeds hoger spelen en ik bleef bij de jongste jeugd. Een paar keer heb ik ook lagere aspirantenteams training gegeven, maar mijn voorkeur ligt toch bij de pupillen. Ik wilde vroeger kleuterjuf worden maar ben dat niet geworden. Op deze manier kan ik de kinderen basisvaardigheden bij brengen, wat ik leuk vind. Bij alle leeftijdsgroepen zijn er wel spelers die ooit van mij training hebben gehad. Het is zelfs zo dat ik af en toe kinderen in mijn team krijg, van wie de ouders mij ook als trainer hebben gehad.
Het afgelopen seizoen was ik trainer bij de F1, een bijzonder leuk team. Bovendien zitten er talenten bij die ik ooit hoop terug te zien in Telstar 1.

Wat vind je belangrijk tijdens een training?
Ik vind het belangrijk dat kinderen respect hebben voor elkaar en de trainers en op een leuke manier met elkaar omgaan. Als trainers moeten we de kinderen een leuke training geven met gevarieerde oefeningen. Concentratie is bij de jongsten nog wel eens moeilijk.

Wat vind je belangrijk tijdens een wedstrijd?
Ik vind het belangrijk dat iedereen zich volledig inzet. Daarnaast is het ook fijn dat er ouders komen kijken. Positieve ouders langs de lijn maakt de wedstrijden compleet.

Wat wil je bereiken dit jaar als trainer van de E4? 
Ik wil een leuk team van de E4 maken en enorm veel vooruitgang boeken in het komende seizoen. Kampioen worden zou leuk zijn, maar het teamgevoel is veel belangrijker.

Hoe lang train je al samen met de recreanten?
Ik train al vanaf 1976 samen met de recreanten.

Hoeveel recreanten zijn er momenteel?
Er zijn dit seizoen nog maar zeven recreanten over. Ze komen lang niet allemaal elke week, vaak zijn er maar een stuk of vier. Omdat we samen met S5 trainen, hebben we dan steeds nog een leuke groep, al hebben we ook wel eens met drie of vier mensen gestaan. Na jaren op woensdag getraind te hebben, zijn we nu op het veld op donderdag gaan trainen. Die avond trainen de andere senioren ook en is na afloop de kantine open zodat we nog even kunnen napraten. In 1987 is er ook eens zo’n dip geweest van maar zeven recreanten. Vanaf toen zijn de recreanten samen met het laagste seniorenteam gaan trainen.

En wat vind je daar leuk aan?
Ik vind gezelligheid en toch sportief bezig zijn leuk. We proberen er altijd te zijn, maar als het niet uitkomt, kun je rustig eens een training overslaan.

Hoe ziet een training er meestal uit? 
De training begint met warm lopen, doorloopballen en andere schotoefeningen, soms wat tips en trucs en het laatste deel een partijtje.

Wat is het verschil met een wedstrijdteam?
Recreanten trainen alleen en spelen geen competitie. De training is samen met de S5 en tijdens de training doet iedereen even enthousiast mee en is er geen verschil tussen recreant en S5-speler. Niveauverschil is er natuurlijk wel, maar bij het partijtje spelen maken we gewoon gelijkwaardige teams.

Ik heb diverse verhuizingen van Telstar meegemaakt. Van de sportweg met gravelveld naar het Kerkepad en daarna weer terug naar de Sportweg. Vervolgens de verhuizing naar het mooie complex aan de Middelaarseweg in 2012.

Recreanten gezocht
Er zijn afgelopen jaar enkele recreanten gestopt. Vind je korfbal leuk? Kom dan een keer meetrainen met de recreanten. In de zaal trainen ze iedere woensdagavond van 21 tot 22 uur in het Ridderspoor en op het veld iedere donderdagavond van 20 tot 21 uur.