What about the love for “KV Telstar”… Lois

… and the ‘korfball feeling’ during Covid-19

Vandaag is Lois de Korte aan het woord,
speler uit het 1e, coach van de B1, bondscheidsrechter, lid van de Toernooicommissie en van SV ‘Relstar’.

 

Hoe lang speel jezelf bij Telstar en heb je ook nog bij andere clubs gespeeld? Zo ja, bij welke clubs?
Ik speel al sinds de welpen (nu de kangoeroes) bij Telstar. Op welke leeftijd ik precies ben begonnen weet ik eerlijk gezegd niet. Het zal 4 of 5 jaar geweest zijn. Nu ben ik 20 dus reken maar uit… Tussendoor heb ik één jaar bij Unitas in Harderwijk gespeeld op hoofdklasseniveau. 

Wat is je leukste herinnering aan Telstar?
Alle kampioenschappen die ikzelf heb mogen vieren in de jeugd. Daar hoop ik met S1 gauw een senioren kampioenschap aan toe te voegen. Ook de beslissingswedstrijd van S1 in Nijeveen is me zeker bijgebleven. Dat was voor het eerst dat ‘SV Relstar’ echt van zich liet horen. Wat een mooie dag was dat!

Wat heb je het meest gemist het afgelopen jaar v.w.b. Telstar?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat zijn toch wel de wedstrijden en het drankje erna. Naar de wedstrijden in de zaal kan ik alweer uitkijken als het vorige zaalseizoen net gestopt is. Zaalkorfbal is wat mij betreft het mooiste wat er is. En dan het drankje na de wedstrijd. Lekker bij Hans (barman in de slag) met de heren van de selectie een Frikandel XXL bestellen. Gezellig napraten over de wedstrijden van die dag, of nog een discussie hebben met Joost over een situatie in onze eigen wedstrijd (ervan uitgaande dat we zelf gewonnen hebben, anders is het iets minder gezellig). Veldkorfbal vind ik ook zeker leuk hoor. Na de wedstrijd lekker een plate op het terras en een drankje uit de TopTent van Telstar, heerlijk.

Welk team coach jij en waarom ben je een team gaan coachen?
Ik ben op dit moment trainer/coach van Telstar B1. Ik train dit team omdat ik hier enorm veel potentie in zie. Ik denk dat de spelers nog veel kunnen leren van Maarten en mij. Er zitten onwijs talentvolle spelers in. Ik ben een team gaan coachen omdat ik het leuk vind spelers dingen te leren. Dat is dan niet alleen technisch want ook zeker mentaal wil ik ze graag beter maken. 

Wat vind je het leukste aan coachen?
Spelers zelf laten nadenken over oplossingen, en de groei te zien naarmate het jaar vordert. Het is ook de reden dat ik de partijvorm of oefeningen heel vaak stil leg. Dat is voor spelers soms super irritant maar daar leren ze denk ik het meeste van. Ze moeten bewust worden van de situaties die ze creëren. Daarom vind ik het ook leuk dat er de afgelopen zaterdagen gestreamd werd. Spelers kunnen dan hun eigen beelden terugkijken. Als ze vervolgens bewust gaan kijken wat ze op sommige momenten anders konden doen, leer je daar ontzettend veel van.

Wat vind je het moeilijkste aan coachen?
Het moeilijkste aan coachen vind ik om een balans te vinden in competitief korfballen en plezier hebben in het korfbal. Ik ben soms iets te competitief ingesteld, maar probeer het nooit ten koste te laten gaan van het plezier in het korfballen. 

Je kunt op verschillende manieren korfbal spelen, wat voor soort spel vind jij het leukste?
Dat maakt me eigenlijk heel weinig uit. Een team moet spelen naar zijn kwaliteiten. Ik wil vooral teams zien spelen die er kneiterhard voor werken. Zowel voor zichzelf als voor de rest van je team. Soms moet je je wegcijferen voor de ander in kader van het teambelang. Als een team kneiterhard werkt maakt het me niet uit hoe het speelt. Of het nu achter verdedigt of voor verdedigt, of het heel dynamisch korfbal of heel statisch korfbal speelt. Je moet spelen naar de mogelijkheden van je team, en dit afstemmen op je volgende tegenstander. Uiteindelijk zien de meeste supporters natuurlijk het liefst resultaatkorfbal. En naast het winnen speel je natuurlijk vooral voor alle mensen die voor jou of jouw team komen kijken. En dan kom ik bij het volgende aspect wat ik binnen het korfbal ontzettend belangrijk vind. Teams moeten spelen met veel beleving. Want het team wat de meeste beleving toont maakt het meeste aanspraak op de overwinning. Juich na elk doelpunt, zorg dat er een positieve sfeer hangt op het veld, neem hierin de supporters mee Of supporters, neem de spelers mee in jullie positieve sfeer. Supporters kunnen het verschil maken en daarom is het ook zo belangrijk dat er veel mensen komen kijken. Korfballen doe je met z’n allen, ook als je niet speelt maar supporter bent, ben je een onderdeel van de wedstrijd.

Heb jijzelf ook een favoriete club of speler en waarom?
Uiteraard. Telstar is mijn favoriete club. Maar de club waar ik in de Korfballeague graag naar kijk is PKC. Ze hebben een aantal mindere jaren gehad maar daar komen ze nu langzaam maar zeker weer bovenop. Met als bewijs de afgelopen zaalfinale die ze wonnen.
Over een favoriete speler of favoriete spelers hoef ik niet lang na te denken. Het is natuurlijk leuk om mijn zusje af en toe in de League te zien spelen, en die wedstrijden probeer ik dan ook allemaal te kijken. Zij is dan ook mijn favoriete speelster in de League 😉. Maar ik vind Olav van Wijngaarden op dit moment verreweg de beste speler op de korfbalvelden. Hij heeft de sprongkracht, het lef om duels aan te gaan, hij straalt uit dat hij wil winnen, brengt emotie in het spelletje. Heerlijk om naar te kijken. Sommigen vinden het lomp hoe hij duels aangaat. Dan denk ik, met alle respect, we zitten niet op hockey. Korfbal is een contactsport en je moet nooit bang zijn een duel aan te gaan, het mag er soms best hard maar fair aan toe gaan. Als hij (Olav van Wijngaarden) zo een duel aangaat moet je het als tegenstander ook zo doen. Hij laat zien dat korfbal geen mietjessport is, zoals sommigen denken. Van zulk soort spelers kunnen we allemaal nog erg veel leren. En dan gaat het niet alleen om de duels die je aan moet gaan maar ook om de onoverwinnelijkheid die een speler uitstraalt. Vanaf het begin laten zien en merken dat er van jou niet gewonnen gaat worden. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je juicht na elk doelpunt.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk op een BSO en ben daar omheen ontzettend veel met korfbal bezig.

Stel: ’morgen worden alle maatregelen opgeheven, wat ga jij als eerste doen’?
Als ik mocht kiezen koos ik ervoor direct competitie te spelen. Maar dat zou onrealistisch zijn. Dan kies ik ervoor een terras op te zoeken met wat vrienden, bijvoorbeeld het ‘Witte Konijn’ in Amersfoort of de ‘Boterlap’ in Harderwijk. Daar heb ik een paar zeer memorabele avonden gehad.

Wat wil je nog zeggen tegen de lezers van dit stukje?
Zorg ervoor dat je fit bent als je weer volle bak mag korfballen. Wie weet kunnen we binnenkort nog tegen ploegen in de regio spelen. Dan kan je het je niet veroorloven dat je nog fit moet worden. Ga samen sporten met vrienden of doe het lekker alleen. Denk hierbij niet alleen aan hardlopen of work-outs. Juist balsporten maken jou beter als algemene sporter en maakt jou ook beter in korfbal. De beste korfballers zijn tenslotte goed in meerdere sporten, ook omdat ze hun kwaliteiten bij andere sporten in kunnen zetten binnen het korfbal. Blijf betrokken bij de korfbalvereniging, ook volgend seizoen hebben we iedereen weer hard nodig. Dat geldt voor zowel spelers als vrijwilligers!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *