Wil je jezelf even voorstellen? 

Hoi, ik ben Mark van Dunschoten, 19 jaar oud, speel al korfbal vanaf mijn 7e en coach al vanaf mijn 10e! Ja, inderdaad al na 3 jaar korfbal coachen. Dit jaar coach ik voor het eerst een D-team namelijk de D2, samen met Rick en Arjen. Hiervoor heb ik vooral E-teams gecoacht. Zelf korfbal ik nu in Harderwijk bij Unitas in het 4e. Ik woon hier in Hoevelaken samen met mijn vader, moeder en zusje. Mijn vader speelt in het midweekteam en mijn zusje speelt ook bij Unitas.  

Wat doe je in het dagelijks leven?  

Ik besteed het meeste van mijn tijd aan mijn studie, ik zit op school in Zwolle en doe daar de lerarenopleiding voor docent wiskunde, dit doe ik vier dagen in de week. Ook heb ik een dag stage op het Corlear College in Nijkerk. Verder bak ik pannenkoeken in de Gillende Keukenmeid op de vrijdag en zondag, dus als je een keer langs wil komen, kom gezellig op die dagen. Verder besteed ik de hele zaterdag aan korfbal. De tijd die ik over heb besteed ik het liefst aan gamen op mijn Nintendo en teken ik graag.

Je speelt al heel wat jaren korfbal, wat maakt korfbal een leuke sport voor jou? 

Ja wat moet ik zeggen, het is gewoon een leuke sport, gezellig een echte teamsport. 

Waar liggen jouw kwaliteiten als korfballer? 

Ik denk dat mijn kwaliteiten liggen bij het energie brengen in het team en de positiviteit behouden in de wedstrijd. Ik vind het altijd leuk om alles bij elkaar te schreeuwen, als dit op een leuke en enthousiaste manier kan. 

Je korfbalt nu bij een andere club, maar bent nog actief als vrijwilliger bij Telstar. Je bent trainer van de D2, hoe vind je het om trainer te zijn? Waarom heb je ervoor gekozen om trainer te worden? 

Ja… goeie vraag haha ik weet het eigenlijk niet meer waarom ik ervoor heb gekozen, ze zochten nog voor een nieuw team iemand die wilde helpen en dat deed ik toen. En zo ben ik begonnen dus ja iedereen kan ermee starten als ze dat willen. Trainer zijn is leuk om te doen, voor een paar uurtjes van je week krijg je veel terug van je kids. 

Wat vind je het leukste aan trainen geven? 

Het gene wat ik het leukste vind zijn twee onderdelen, ten eerste het coachen, heerlijk langs de zijlijn je teampje aanmoedigen en coachen waar mogelijk. Ten tweede is dat je je kids ziet groeien, het is echt heel leuk om te zien hoe goed een team kan worden ten opzichten van de eerste periode van het jaar. Die twee dingen maken het het waard om te coachen. 

Wat vind je het meest uitdagend aan trainer zijn? 

Wat ik altijd lastig vind is om met nieuwe opdrachten te komen voor je trainingen. Ook moet je proberen om een training altijd leuk te houden maar ook leerzaam en daar de tussenweg in te vinden. 

Ook de ouders betrokken houden is soms best uitdagend, want dat is zo belangrijk voor de kinderen en de betrokkenheid bij Telstar. Een paar “coaches” op de bank is altijd welkom

Je kunt op verschillende manieren korfbal spelen, wat voor soort spel vind jij het leukste? 

Persoonlijk vind ik altijd georganiseerde chaos geweldig maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Lekker onverwacht aangeef neerzetten en daaruit verder werken. Hiervoor heb je alleen wel een goed team verband nodig en een vak dat snapt wat er moet gebeuren. Daarom probeer ik het nu iets statischer neer de zetten voor de D2 maar vaak duurt dit te lang. Nu ben ik nog opzoek wat ik wil met de D2. 

Er zijn mogelijkheden om trainingscursussen te volgen. Heb jij zo’n trainingscursus gevolgd? Zo ja, hoe vond je dit? Wat heeft het je gebracht? Zo nee, zou je het leuk vinden om een trainingscursus te volgen en waarom? 

Ik had me ooit opgegeven om zo’n cursus te volgen alleen was ik toen helaas de enige van Telstar dat jaar waardoor dat niet door ging. De afgelopen jaren heb ik er gewoon geen tijd voor gehad om dit te kunnen volgen door studie en school. Dus als ik tijd had, had ik dat graag gedaan. Maar nu met mijn opleiding leer ik ook het een en het ander wat ik kan toepassen dus dat scheelt.

Waarom zou je andere Telstarleden aanmoedigen om trainer te worden? 

Waarom niet? Je kunt het altijd een jaartje proberen om te coachen en daarna kijken wat je ervan vindt. Het is vooral leuk dat je de groei van de kids kan zien in de loop van het seizoen. Het is een kleine moeite maar je geeft een groot gebaar.