What about the love for “KV Telstar”… Jan Willem

… and the ‘korfball feeling’ during Covid-19

Vandaag geven we het woord aan Jan Willem Boer.
Speler uit de selectie.

 

Jan Willem, sinds wanneer ben jij al spelend lid van de club?
Na eerst drie jaar op turnen te hebben gezeten, ben ik op mijn tiende m’n zus en zusje achternagegaan en gaan korfballen.

We kijken met je terug op de afgelopen jaren… wil je reageren en onderbouwen?

 • Je kwaliteiten?
  Rebounden, sturen, coachen in het veld, overzicht houden.
 • Wat wil je beter onder de knie krijgen?
  Er is nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering, op verschillende punten, ook al ben ik nu één van de ouderen van de selectie. Als de wil om verbeteren weg is, kan ik voor m’n gevoel beter stoppen.
 • Je grootste blunder?
  Daar heb ik geen actieve herinnering aan…
 • Je mooiste seizoen?
  Eigenlijk twee. Het laatste jaar A1 met tweemaal NK en uiteraard het kampioensjaar met S1 en tweemaal promotie naar de Overgangsklasse.
 • Je beste resultaat?
  Zie bovenstaand
 • Welke coach heb je het meeste van geleerd?
  Elke coach heeft zo zijn visie en speerpunten. Van Steven Brink het analyseren van de tegenstander en het zakelijk korfbal, van Ronald Anbeek een stuk beleving en gretigheid. Daan was meer een combi van beiden. Van allemaal neem je wat mee en dat pas je toe in je eigen spel en speelstijl.
 • Je hebt je geschaamd, toen…
  Niets specifiek… (redactie: duhhh… nou JW hiervoor ook niet dan, zie  link… https://www.youtube.com/watch?v=kPmZtcLSlHY).
 • Je maakt vrienden voor het leven, want…
  Korfbal is de basis en hetgeen wat in eerste instantie verbindt, maar die klik kan veel verder gaan dan dat. We spreken bijvoorbeeld nog steeds regelmatig af met een groepje jongens die voor het laatst in de A1 samen hebben gespeeld met elkaar.

Je bent ook coach (geweest), hoe kijk je daarop terug?
Goed hoor! Ik houd van resultaatgericht korfbal en dat vraagt zeker in de jeugd nog wel wat sturing. Liever een lelijke overwinning dan een ‘mooi’ verlies. Persoonlijke ontwikkeling bij spelers en het ontstaan van een team is en blijft mooi om te zien.

Wanneer spreek je van een ‘complete korfballer’?
Als iemand niet alleen fysiek in staat is om op het gevraagde niveau zijn ding te doen, maar ook mentaal weerbaar en tactisch sterk is. Als dat wordt vertaald naar een speler die zijn individuele kwaliteiten op de best mogelijke manier gebruikt om het team naar het gewenste resultaat te brengen, dan ben je wat mij betreft een complete korfballer. Een simpel voorbeeld: als iemand die van nature het liefst in de spits loopt, kan inzien dat het nodig is om een wedstrijd lang in de aangeef te lopen en dat vervolgens ook onzelfzuchtig doet, zodat het team een goed resultaat kan neerzetten, dan heb je het begrepen. Een mooi motto vind ik dan ook altijd ‘There’s no ‘I’ in TEAM’.

Wie is je favoriete speler en waarom?
Olav van Wijngaarden. Die wordt elk jaar beter, completer en kan bikkelhard zijn. Mick Snel is ook zo’n absolute allrounder die erg weinig zwakke punten heeft naar mijn mening.

Je hebt nooit buiten de vereniging gekorfbald, kortom een trouwe ‘Telstarter’. Nu woon je in Harderwijk en hebt ook veel korfbalmatties bij ‘Unitas’. Toch heb je ervoor gekozen om ook het komende jaar bij Telstar te korfballen. Waarom?
Als de tweede helft van de veldcompetitie was hervat, dan was dit wel mijn laatste jaar bij Telstar geweest. Dat is echter niet gebeurd en toen heb ik mezelf afgevraagd wat ik wilde. Een sociaal leven in Harderwijk heb ik ook zonder te korfballen bij Unitas en ik vind de groep die we hebben bij Telstar veel te leuk om nu al te missen. Daarnaast voelde het niet goed om na zo’n Corona-jaar afscheid te nemen bij de club waar ik 20 jaar met ontzettend veel plezier heb rondgelopen.

Reageer: zaal, veld of Beach korfbal en waarom?
Het heeft allemaal zijn charmes. Het publiek, de beleving en snelheid van het spel in de zaal met aansluitend de derde helft. De weersomstandigheden op het veld en, niet te vergeten, het koude biertje op een zonovergoten terras met een plate. Alleen met Beach korfbal heb ik wat minder, al is dat wel leuk om te doen.

Je hebt nog een hobby en dat is vissen (ik heb me erover verbaasd hoeveel visspullen je hebt😊). Wat is er boeiend aan vissen, een veel minder actieve sport dan korfballen.
Zoals zoveel ‘buitenstaanders’ een vooroordeel/gekleurd beeld hebben over korfbal, zo geldt dat ook voor vissen. Vissen is veel meer dan op een stoeltje zitten en naar een dobber kijken. Elke vissoort heeft zijn eigen leefwijze, voorkeuren voor voedsel en gedragingen. Om ze te vangen heb je kennis nodig van verschillende technieken, tactieken, de biologie van de vis, het ‘lezen’ van de natuur en de omstandigheden. ik zie het als een soort schaakspel. Het vangen van de vis is dan de beloning en bevestiging dat je al het voorafgaande goed hebt gedaan.

Ook hier geldt, ook al kan de theorie kloppen, je materiaal in orde en de voorbereidingen optimaal zijn, je kan aan het eind alsnog met lege handen staan. Soms onverklaarbaar en onlogisch, maar daarom vaak verrassend, uitdagend en leerzaam. Het onvoorspelbare en de ‘jacht’ maken het voor mij zo leuk. Het is altijd weer een verrassing wat er aan het eind van de lijn zit. Daarnaast haal ik uit het vissen een stuk ontspanning en vind ik het heerlijk om even m’n hoofd leeg te maken na een drukke dag of week. Dat kan alleen, maar kan ook gezellig met vrienden. In dat laatste geval kan je mooi een competitief element toevoegen door de grootste of meesten te vangen. Overigens hebben we meerdere vissende leden bij korfbal rondlopen.

Wat zou je graag anders willen zien bij Telstar?
Dat de feestjes bij Telstar weer ‘ouderwets’ volle bak zijn, met een mix van jong en oud. De kantine moet vol!

Wat is kenmerkend voor de club ‘KV Telstar’?
De open en vriendelijke sfeer die er hangt. Iedereen is welkom en kan met iedereen een babbeltje maken. Of je nou een ouder, vrijwilliger, jeugdspeler, selectiespeler of in welke hoedanigheid dan ook betrokken bent bij Telstar, iedereen is aanspreekbaar en in voor een goed gesprek.

Stel: morgen worden alle maatregelen opgeheven, wat ga jij als eerste doen?
Lekker een avond uitgaan of een festival bezoeken. Partijtje spelen met de rest van de selectie. Zonder restricties op vakantie gaan. Zoveel verschillende dingen en allemaal leuk om weer te gaan doen. Al moet ik zeggen dat ik me niet echt heb verveeld en bepaalde regels eigenlijk wel prettig waren, zoals verjaardagen die lekker vroeg beginnen én eindigen bijvoorbeeld.

Wat wil je nog zeggen tegen de lezers van dit stukje?
Het einde van de beperkingen is eindelijk in zicht. Laten we met z’n allen extra gaan genieten als het allemaal weer mag en beseffen hoe fijn het is dat we Telstar hebben!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *