Vrijwilliger(s) in de sportlight

Ieder jaar wordt er bij Telstar het schoolkorfbaltoernooi gehouden waarbij kinderen uit groep vijf tot en met acht van de verschillende basisscholen in Hoevelaken tegen elkaar spelen. De winnaar van iedere groep ontvangt een mooie beker en de school met de meeste winnaars ontvangt bovendien de Schoonderbeek wisselbeker. 

De Schoolkorfbal Commissie, bestaande uit Arjan Blok, Linda Braal, Johannes van der Goot, Arina de Korte en Toos Veldhuizen, begint ieder jaar al in april met de organisatie van dit toernooi. Johannes van der Goot vertelt meer over het komende toernooi en de werkzaamheden van deze commissie.

Johannes, kun je al iets vertellen over het komende schoolkorfbal toernooi?

We hebben dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet omdat zeker voor de jongere kinderen het toernooi lang kan duren. De poulewedstrijden worden dit jaar gehouden op woensdag 7 september van 15 tot 18 uur. Op vrijdag 9 september van 18 tot 20 uur worden de finalewedstrijden gespeeld en wordt de prijsuitreiking gehouden.

We experimenteren momenteel met Tournify, een computer programma/app dat bij veel clubs al wordt gebruikt voor het organiseren van toernooien. Hiermee kunnen de teams en het veld ingedeeld worden en scores kunnen eenvoudiger worden bijgehouden en berekend. De scores worden ook in een mooie digitale weergave getoond (met verschillende inzichten) voor het publiek en de organisatoren. Op de einddag dit jaar zal het programma uitvoerig worden getest en bij een positief resultaat zullen wij er ook gebruik van gaan maken.

Hoe lang zit jij al in de commissie? 

Ik houd me nu voor het tweede jaar bezig met de organisatie van dit toernooi. Het is leuk om een bijdrage te leveren aan de club en ik vind het mooi om een toernooi voor kinderen te organiseren. Heerlijk buiten zijn en bewegen is heel belangrijk!

Met welke werkzaamheden houd jij je bezig? 

Ik houd me bezig met de planning van het toernooi en afstemming van verschillende zaken zoals de indeling van de groepen, het testen van het programma, zorgen voor geluid en de beschikbaarheid van het veld. Verder zijn er veel werkzaamheden op de dag zelf zoals alles klaarzetten, voorbereiden van materialen, scores bijhouden en nog veel meer. 

Waar houden de anderen uit de commissie zich mee bezig?

Er komt heel veel bij kijken dus de commissieleden houden zich naast de al genoemde werkzaamheden ook bezig met het regelen van de prijzen, het onderhouden van contact met de sponsor, indeling van het veld, PR, communicatie, afstemming met de scholen, regelen van scheidsrechters et cetera. 

Wat is er leuk en wat is er minder leuk?

Het is leuk om gezamenlijk het toernooi te organiseren met een gemotiveerd team en om te zien hoe enthousiast de deelnemende kinderen zijn. Het is ook heel fijn om van de ervaring van Toos te leren. Vaak is het best een uitdaging om voldoende vrijwilligers op de dag te regelen van scheidsrechters tot ondersteuning, dat kost veel tijd. Al je mogelijkheden ziet om een steentje bij te dragen, dan horen we het graag!

Hoeveel tijd ben je bezig met deze werkzaamheden?

We komen vaak al in april bij elkaar en we hebben daarna maandelijks contact over de lopen zaken. We hebben ook een draaiboek van al onze acties die geregeld moeten worden.

Waarom is jullie werk belangrijk?

Het is belangrijk om Telstar zichtbaar te maken bij alle scholen en om kinderen enthousiast te maken om voor deze sport te kiezen. Het toernooi biedt ook een extra mogelijkheid aan kinderen om een middagje lekker te sporten en korfbal te leren kennen.

Waarom zouden er mensen bij jullie commissie moeten komen?

Extra hulp is zeker goed. Er is veel verschillend werk te doen, van het plannen tot alles regelen op de dag zelf. 

Vind je het leuk om te helpen bij de organisatie of op de dag zelf? Mail dan naar: .