Allereerst wat fijn dat jullie de staf voor de selectie vormen volgend seizoen. Jullie zijn geen onbekende gezichten voor onze Telstarleden, maar wij zijn toch erg benieuwd naar de nieuwe staf van de selectie. 

Zouden jullie jezelf willen voorstellen? 

Maarten: Maarten de Jong, 37 jaar, getrouwd met Rosanne en samen 3 kinderen (Xander 11, Iza 9, Niek 6). Onze kinderen zitten logischerwijs ook allemaal op korfbal ;). Zelf korfballen Rosanne en ik samen in zaal S3 en daarnaast ga ik bij mooi weer graag een rondje fietsen op de racefiets of een rondje hardlopen. Naast dit alles werk ik als risicomanager bij de Rabobank.

Hans: Ik ben 43 jaar oud heb 4 kinderen in de leeftijd van 9 t/m 18 jaar. Ik werk als project manager / IT Architect bij BPD Ontwikkeling. Ik hou enorm van sporten, zoals zaalvoetballen, boksen, wielrennen en bezig zijn met korfbal. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe technologisch ontwikkelingen.

Henk: Henk van Ginkel, 51 jaar, zoons: Mike, Rowan, Tim, werkzaam bij DNV als Manager Product Assurance en sport: zaalvoetbal. 

Maarten, waarom heb jij ervoor gekozen om Telstar S1 te gaan trainen en coachen volgend jaar? 

Na lang zelf in S1 gespeeld te hebben, verschillende jeugdteams en twee jaar S2 trainen gegeven te hebben, heb ik altijd als doel gehad om een keer hoofdcoach van Telstar te worden. Gezien het veel tijd vraagt, heb ik onder andere met oog op de leeftijd van de kinderen niet eerder serieuze interesse getoond. Dit jaar begon ik er toch steeds vaker over na te denken en ben ik actief door de selectie benaderd. Op dat moment ben ik (samen met het thuisfront natuurlijk :)) de balans op gaan maken. Conclusie; we gaan ervoor!

Ik zie in de huidige selectie voldoende potentie om nog door te groeien en denk dat ik met mijn visie en werkwijze hieraan bij kan dragen. Daarnaast ben ik natuurlijk heel blij dat Henk van Ginkel mij hierbij wil ondersteunen en Hans Veldman die S2 op gaat pakken.

Hans, waarom heb jij ervoor gekozen om Telstar S2 te gaan trainen en coachen volgend jaar? 

Laat ik beginnen bij het feit dat Telstar een mooie vereniging is waar mensen om elkaar geven en er voor elkaar zijn. Daarbij is het vanzelfsprekend dat iedereen binnen de vereniging vrijwilligerstaken op zich neemt. En dan is het mooi als je iets voor de vereniging kan doen wat je ook nog leuk vindt om te doen. Gezien de tijd die ik heb is Telstar 2 voor mij het hoogst haalbare. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te helpen om het maximale uit zichzelf te halen, zowel in hun persoonlijke ontwikkeling als de ontwikkeling in het korfballen. Afgelopen jaar heb ik Telstar C2 trainen gegeven. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Het leuke daaraan is om mensen te motiveren en net iets beter te laten worden dan ze waren.

Henk, normaal ben jij actief in de voetbalwereld. Waarom deze overstap naar korfbal? Hoe is dit ontstaan? 

Rowan zit al vanaf dat hij klein was op korfbal, dan kom je in aanraking met een sport waar je niet in thuis bent, in de periode dat ik bij Rowan heb staan kijken, ben ik korfbal enorm gaan waarderen. Het is ook leuk en uitdagend om opgedane kennis toepasbaar te maken in korfbal. Gedurende het lopende seizoen stond ik regelmatig bij het 1ste team van Telstar te kijken met de zoals gebruikelijke commentaren van mijn kant. Eén van deze keren dat ik daar stond te betweteren, stond Maarten de Jong naast mij en zei ik tegen hem dat hij de coach van Telstar 1 moest gaan worden. Met een lach reageerde Maarten, als ze mij vragen en ik doe het, moet jij meedoen…. Ik zei oké, als dat zo is dan doe ik het. Niet rekenend op een vraag aan of een ja van Maarten, werd ik door Maarten een paar weken/maanden later gebeld met de mededeling, ik houd je aan je woord!!!! 

Maarten, hoe zou je jezelf omschrijven als coach langs de lijn? 

Als een betrokken en aanwezige coach. Ik neem mij regelmatig voor om minder te coachen, maar dat zal altijd een uitdaging blijven. Ik coach veel op de inhoud (tactiek) en roep dan ook regelmatig een vak of individu naar de zijlijn. Dit gezien je tijdens een wedstrijd altijd zaken (bij een tegenstander) ziet, waarop je wilt reageren (sterktes en zwaktes) en daarnaast de vorm van de dag per speler een grote rol kan spelen.

Ook blijf ik de hele wedstrijd op een gemotiveerde manier het maximale van spelers vragen. Rust krijg je na de wedstrijd ;).

Spelers horen van mij wat ze goed doen en wat er beter moet. De lat ligt hoog, maar blijft haalbaar. Belangrijkste is dat we samen afspraken maken en die in de wedstrijd na komen. Al kan een wedstrijd natuurlijk altijd vragen om tussentijdse aanpassingen. Spelers moeten dan ook in een wedstrijd van tactiek en/of rol kunnen switchen.

Ik ben een coach die het resultaat altijd voor ogen houdt en daar spelers ook op blijft wijzen. Teambelang boven eigen belang. Ik motiveer dan ook veel overleg en afstemming tussen de spelers in het veld. Dit betekent dat de communicatie goed moet zijn. In het overbrengen van zaken, maar ook in het ontvangen/verwerken ervan.

Hans, hoe zou je jezelf omschrijven als coach langs de lijn? 

Ik ben erg fanatiek en ik hoop dat je dat het komende seizoen ook langs het veld en in het veld van Telstar 2 zult zien ;). Mijn motto is: niet iedereen kan even goed korfballen, maar hard werken kan iedereen. Volgens mij begint het daar. Hard werken voor jezelf maar ook voor de anderen in het team. Dat vraagt veel van jezelf (reflecteren, feedback incasseren, complimenten geven en daarbij mag je je zelf ook wel eens een compliment geven). Conclusie; alles uit jezelf halen wat mogelijk is.

Henk, wat wil jij de selectie bijbrengen? 

Waar ik in kan en wil bijdragen is: in staat zijn een wedstrijd op een zo goed mogelijk niveau vol te houden op conditioneel en team technisch gebied. Bijvoorbeeld; weerbaarder maken, omgaan met coaching, effectiever coachen, uitvoeren verbeteren, langer kunnen uitvoeren en langer goed kunnen uitvoeren, meerdere dingen tegelijk te doen en in teambelang denken en spelen.

Henk, hoe ziet jouw rol eruit binnen de staf?

Ik zal deels een aantal trainingen als vervanger voor mijn rekening nemen, vooral gericht op de bovengenoemde zaken. Verder zal ik in samenwerking met Hans en Maarten werken aan de selectie om één team te zijn gericht op prestatie met in het oog houdend de doelstellingen, waarden en normen van Telstar als vereniging.

Overigens moet ik wel zeggen vanuit mijn optiek en achtergrond dat de beide coaches die het overgenomen hebben in de afgelopen periode heel erg goed werk hebben verricht.

Maarten, zelf korfbal je natuurlijk ook nog, wat maakt korfbal zo’n leuke sport voor jou? 

Het mooie aan korfbal vind ik dat je als teams tegen elkaar speelt, maar daarbinnen ook nog een individueel duel met je tegenstander uitvecht. Verder vind ik het leuk en mooi dat je per wedstrijd een totaal andere tactiek kan hanteren. Kijkend naar de kwaliteiten of kwetsbaarheden van ons team vs. tegenstander. In S3 is het ook leuk en uitdagend omdat het nog een goed niveau is en we een kwalitatief goed en ervaren team hebben staan.

Hans, wat vind je leuk aan korfbal? 

Het spelletje is erg leuk, maar de diversiteit van de mensen maakt het nog leuker. Vrienden zoek je uit, maar met korfballen word je in een team gezet en moet je met elkaar dealen met als gezamenlijk doel een mooi team op te bouwen waar het voor iedereen prettig is en je tot het optimale korfbalspel komt. Het mooie is dan dat je team ook je vrienden worden. Wat dat betreft heb ik vanuit mijn korfbalcarrière een mooie vriendengroep opgebouwd waar ik al meer dan 30 jaar bevriend mee ben.

Maarten, wat is jouw/jullie doel voor de selectie? Hoe wil je dit bereiken? 

Hoog over zijn de doelstellingen; promoveren in de zaal en op het veld in de top vier eindigen. Dit te bereiken door in de eerste plaats heel hard met elkaar te werken. De selectie moet conditioneel en fysiek overhouden t.o.v. tegenstanders. Hier win je wedstrijden mee. Daarnaast moet S1 de ondergrens verhogen. Elk team speelt wel eens een slechte wedstrijd, maar zorg er dan voor dat de ondergrens niet te laag ligt. Slechte wedstrijden hoef je niet altijd te verliezen. Mentaal en qua korfbalintelligentie (lees een wedstrijd en handel er naar) valt er dan ook nog zeker winst te behalen.

Met betrekking tot het spel wil ik de lijn van Harry Schut (interim zaal) en Steven Brink (interim veld) doortrekken. Dit betekent een gevarieerd spel, waarin alle spelers dreigend zijn. Dit betekent veel looplijnen in de ruimte, altijd ingedraaid staan, juiste timing van positie en vooral met veel vertrouwen spelen. “Zonder te schieten kan je niet scoren”. 

Verdedigend veel druk op de tegenstander, lijnen dichtzetten, onderlinge coaching en duels hard maken. Zoals de coach van DVO zei “duels hard maken, want ook al verlies je het duel, je tegenstander raakt wel uitgeput”. Een tegenstander mag een duel nooit als gemakkelijk ervaren. 

Maarten, wat zijn de kwaliteiten van de selectie die er nu staat? 

De huidige selectie heeft verschillende type spelers, met verschillende kwaliteiten. Wat maakt dat je daar per wedstrijd keuzes in kan maken. Niet altijd dezelfde personen in de dezelfde functie, maar wissel de functies af en kijk waar de kansen liggen. We hebben een aantal fysiek sterke spelers en daarnaast ook goede schutters, die ook nog de snelheid naar binnen hebben. Zoals gezegd, kan de groep nog verder ontwikkelen en proberen we het na Steven nog te perfectioneren. 

Hans, waarin kan de selectie zich nog ontwikkelen volgens jou? Wat hoop jij ze te leren? 

Wat ik graag met het team zou willen bereiken is dat we effectiever in onze afronding worden (meer doelpunten uit de kansen die we creëren). Daarbij zie ik graag meer creativiteit in de korfzone, zoals uitstappen uit de rebound waardoor we meer kleine 100% kansen creëren. Als we dat kunnen bereiken wordt het attractiever en voor het publiek aantrekkelijker.

Verdedigend zie ik graag dat we hoge bal druk geven, goed voorverdedigen, meevechten in de rebound en gaan voor elke bal. Dan kom ik terug op mijn motto hard werken met als kanttekening dat je wel blijft nadenken en tactisch kan schakelen. 

Henk, tot slot, wat vind jij belangrijk om te zien van spelers tijdens trainingen en wedstrijden? 

De drive om alles uit jezelf en je team te halen, en weten dat je echt veel meer kan dan je denkt, en dit willen ontdekken!

Bedankt en heel veel succes!