What about the love for “KV Telstar”… Ludo en Ellie

… and the ‘korfball feeling’ during Covid-19

Vandaag geven we het woord aan Ludo en Ellie Zwaan,
trouwe supporters van o.a. Eline en Mirjam.

 

Jullie zijn de ouders van Mirjam en Eline spelend in/bij A2 (Mirjam) en Telstar 3 (Eline) en staan al jaren bijna wekelijks langs de lijn. We zien dit niet alle ouders doen, waarom kiezen jullie hiervoor?
De sportiviteit, gezelligheid, stimulatie van onze kinderen en team en gewoon lekker bijkletsen. Als het mooi weer dan is het helemaal puik.

Sinds wanneer zijn jullie betrokken bij ‘KV Telstar’ en waarom hebben de kinderen gekozen voor ‘Telstar’?
Pff, lang geleden. Onze kinderen waren 6 jaar toen ze begonnen bij Telstar. Dus vanaf 2006 en Mirjam een paar jaar later. Ze kozen ervoor omdat hun vrienden en groot deel van de klas er speelde, maar ook omdat ze het een leuk spel vinden. En, in zowel in de Zwanen als Vreekamp families wordt veel korfbal gespeeld door de neven/nichten.

Wat zien jullie als kwaliteit van Eline en Mirjam?
Eline is een volhouder en kan – zeker als ze haar dag heeft – op fraaie afstanden de puntjes maken. Mirjam gooit strakke ballen en is watervlug, tot frustratie soms van haar directe tegenstander 😊.  Allebei hebben ze het positiespel goed doorstaan vaak op de goede plek.

Jullie hebben zelf niet gekorfbald vroeger. Door te kijken, leer je steeds meer van het spel. Wat vinden jullie zo leuk aan het spelletje ‘korfbal’?
Klopt, al heeft Ludo wel lang een teamsport gespeeld: volleybal. En dat is ook de overeenkomst met korfbal: we genieten ervan omdat het een teamsport is en ook nog gemengd. Dat is goed voor de creativiteit en sfeer. In onze jeugd werd nog korfbal gespeeld met 3 vakken en was daardoor een stuk saaier. Door alle veranderingen is het een dynamische sport geworden, met veel snelheid, positiespel en mentale sterkte. O ja er is een goede conditie voor nodig hebben we gemerkt tijdens de familietoernooien 😊

Wat vonden jullie het meest lastige om te leren begrijpen als supporter?
Als een schot afgekeurd wordt voor verdedigen. Het is niet altijd te begrijpen waarom ervoor gefloten wordt en het gebeurt ook niet altijd consequent.

Wat snap je nog steeds niet?
Zie hierboven

Je bent nooit te oud om te ‘leren’. Binnen de club hebben we ‘walk inn korfbal/ old stars korfbal’ en er start een midweek team wat mee doet met de competitie. Daarnaast is er nog een groep recreanten. Al eens over nagedacht?
Ja, we houden allebei om actief te zijn. We fietsen en wandelen (alleen, samen of met vrienden). We hebben al heel wat klompenpaden gehad. Daarnaast squasht Ludo (als het weer mag) ook graag. Dat vinden wij voldoende. Daarnaast hebben wij het idee dat Old Stars korfbal meer voor de oudere mensen is bedoeld.

Wat is jullie leukste herinnering aan Telstar?
De meiden zijn een paar keer kampioen geworden, maar ook dat het eerste naar de overgangsklasse promoveerde. Wat een feest was dat. Maar ook wekelijkse de wedstrijden van Telstar 1 in de zaal (volle bak!) of op het veld. Zeker met het zonnetje erbij gezellig! 

Wat is kenmerkend voor de club?
Bijna iedereen kent elkaar, familiesfeer, de vele vrijwilligers, al staat dat laatste wel onder druk.

Ludo jij bent van het innoveren, bedenk een innovatie waar Telstar over na mag denken?
Ha, ha, daar denkt niet iedereen zo over.
Maar als ik wat ideeën mag opperen zou ik voorstellen om samen te gaan met KV Revival. Dat ligt gevoelig, maar ik zie alleen maar voordelen.
We hebben een fraai complex en kan ook meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld overdag verhuren als vergaderruimte, of voor een dagopvang of aan zzp’ers als werkplek.
Meer reuring en het levert geld op.
O ja, de jeugd heeft de toekomst, maar dat zie je niet terug in het bestuur. Bijvoorbeeld een lid van ‘Relstar’ in het bestuur opnemen?
Tenslotte: we zijn te bescheiden als club. Onze leden gaan regelmatig naar anders clubs om daar te gaan spelen. Vaak een hele eer voor die jonge gasten. Waarom doen wij dan niet? Het zal de kwaliteit verhogen.

Wat vind je belangrijk om te zien als supporter?
Meeleven, positief, niet schelden op de scheidsrechter of coach.

Jullie doen vrijwilligerswerk bij de club, waarom en hoe ervaar je de verschillende taken?
Onze kinderen en Ludo zijn lid van de club en dat is nooit vrijblijvend. Vandaar vinden wij het normaal om ‘iets’ te doen. Op dit moment is onze bijdrage bescheiden: Ludo is lid van de kranten maffia (citaat Jan Veldhuizen) en Ellie maakt regelmatig de kantine en kleedkamers schoon.
Het wordt gedaan worden door een grote club mensen, dan ben je ook niet zo vaak aan de beurt en is het prima te doen.
Een mooi cadeau is dat je vaak leuke, mooie en soms diepe gesprekken hebt.
In het verleden zijn we actief geweest in de sponsorcommissie en het bestuur.

Stel: ’morgen worden alle maatregelen opgeheven, wat ga jij als eerste doen’?
Bij de wedstrijden kijken, maar ook om andere mensen te ontmoeten. Online samenwerken en vergaderen is prima, maar we zijn allebei mensen-mensen.

Wat wil je nog zeggen tegen de lezers van dit stukje?
De meeste van ons kennen wel mensen die geconfronteerd zijn met Corona virus. We leven daardoor in een rare tijd met veel beperkingen.  We zijn dankbaar dat er vaccins zijn gekomen en dat het gelukkig weer de goede kant op.
Vooral voor de jeugd was het een drama, die moeten hun energie kwijt. Ik was een keer corona-wacht ergens in maart. Ik stond te blauwbekken langs de kant, want het was koud en regenachtig. Ik sprak toen een aantal jongeren aan of ze het niet koud hadden. Hun reactie was veelzeggend: Ja, maar kan me niets schelen: we kunnen weer korfballen.

Daarnaast hebben genoten ook van de creativiteit: de online bingoavond van het fameuze duo Lois & Brit.

Maar ook de gevonden mogelijkheden om te korfballen op zaterdag. Met livestream. Dat was tof.

Tenslotte: we horen dat veel jongeren volgend jaar stoppen. Dat is jammer. We hopen door het lezen van dit soort stukjes weer komen ballen bij ons.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *