Tijdens de (gedeeltelijke) lockdowns gedurende de eerste twee coronaperiodes hebben we veel interviews afgenomen onder de naam ‘What about Telstar during the coronaperiod…’

Het werd veel gelezen en op deze manier bleven we nog een beetje met elkaar in contact. Nu we weer enigszins normaal kunnen trainen en de competities weer volop zijn gestart (geschreven voor de avondlockdown, red.) leek het ons goed om hiermee te stoppen in overleg met de PR&Mediacommissie.

Voorheen hadden we ook een rubriek van ‘Ik geef de veter door aan…’ Deze rubriek wordt weer nieuw leven ingeblazen.

We starten met niemand minder dan nieuwkomer bij Telstar,  Jelle Wien.

Jelle, van harte welkom als nieuwe speler bij onze club. Hoe zou jij je graag willen voorstellen?

Jelle Wien, 33 jaar. Waar kom ik vandaan? Ik kom uit Delft (basisschool), Ede (middelbare school), Tilburg (studie) en Rotterdam (studie en werk). Ik woon sinds mei samen met mijn vriendin in Amersfoort Vathorst en sinds dit seizoen ben ik dus speler van Telstar 2.

“Wil uw zoontje komen korfballen?”  Zo, ben ik vele jaren geleden na het schoolkorfbaltoernooi aan de deur gerekruteerd. Op 6-jarige leeftijd ben ik gestart met korfballen en daar heb ik sindsdien heel veel plezier aan beleefd! Ik zou mijzelf omschrijven als rustig, vriendelijk en ik ben er altijd voor in om advies of tips te geven.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als consultant voor Bluefield aan projecten op het snijvlak van Finance en IT. Wij zorgen voor bedrijven dat zij goede en tijdig stuurinformatie krijgen. Ik heb hiervoor een achtergrond en specialisatie in verandermanagement. Hoe neem je mensen mee in het gebruik van nieuwe systemen, processen en werkzaamheden? Dat vind ik een leuke uitdaging.

Je bent na de zomer gestart en de veldcompetitie is voorbij. Waarom heb je gekozen voor korfbalvereniging Telstar/Schoonderbeek en hoe heb je deze eerste maanden ervaren?

Ik wilde na de corona-stop en verhuizing graag het sporten weer oppakken. Ik zocht een vereniging van een mooi formaat waar ik sport en plezier met elkaar kan combineren. Zo ben ik bij Telstar uitgekomen en hebben we afgesproken om een paar keer met de selectie mee te trainen om te kijken of er een match was. Die match was er!

Ik ben snel en heel goed opgenomen in de spelersgroep. Ik vind het daarbij erg leuk om mijn ervaring te delen. Dat doe ik op de training door spelers individueel aanwijzing te geven om hun techniek te verbeteren of door ze tijdens het spel te coachen. Ik vind deze rol erg leuk en volgens mij past dat goed binnen de groep.

Je wordt soms in het eerste team ingebracht tijdens de wedstrijd. Op welke momenten kun jij het verschil maken? Waar ligt je kracht en waar kun/wil je nog wat leren?

Mijn kracht ligt in het brengen van rust, overzicht en beleving. Ik maak weinig fouten en weet vaak met geduld de juiste kansen te zoeken. Zo kan ik het vak en het team op sleeptouw nemen op momenten dat dat nodig is.

Ik heb een zuiver schot zonder verdediger, maar ik kan nog verbeteren in het schieten onder druk. Daarnaast vind ik het leuk om nu te leren om mijn medespelers op de juiste manier, persoonlijk te coachen.

We zagen een korte kennismaking in de vorige ‘Orbit’. Je hebt al bij veel clubs gekorfbald. Bij welke club heb je op het hoogste niveau gekorfbald en hoe beleefde je dat?

Ik heb in de jeugd bij Fortuna en DVO op hoofdklasse niveau gespeeld. Ik heb daar als korfballer een goede opleiding en goede coaches gehad. We deden altijd mee voor het kampioenschap. Een hoge intensiteit, fanatiek en elkaar tot het uiterste ‘pushen’. Ik hou daar wel van.

In de Senioren speelde ik bij KV Tilburg en KCC eerste klasse en een paar jaar overgangsklasse. De clubs in het westen zijn vaak directer; je krijgt het gelijk te horen als je iets fout doet. In mijn beleving zijn de clubs in het zuiden en oosten van het land meer gericht op teamverband; met elkaar het doel bereiken. Dat zie ik ook bij Telstar.

Welk hoogtepunt heb jij als korfballer meegemaakt?

In de D-jeugd ben ik twee keer Nederlands kampioen geworden, dat was waanzinnig. In de B-jeugd heb ik een finale van om het NL-kampioenschap verloren, daar ben ik drie weken zuur van geweest.

Op mijn CV staat ook een 4e en 5e plaats.

Daarnaast heb ik hele goede herinneringen aan het district-kampioenschap met DVO A2. In dat jaar speelde ik samen met mijn broertje (2+ meter lang, speelt nu bij Synergo) en was mijn vader teammanager.

Een van mijn meest memorabele wedstrijd was de 33-34 verliespartij met KCC 4 tegen OVVO 3. Met schotklok, een vakgenoot met 18! doelpunten en 5! gele kaarten. Waanzinnig intense wedstrijd.

Daarnaast kan ik ook erg genieten van de rol die ik nu in de selectie van Telstar in mag vullen.

Welke korfballer is voor jou een groot voorbeeld? 

Ik heb nooit een echt ‘korfbal-idool’ gehad. Ik kon altijd genieten van spelers als Barry Schep (Fortuna) en Jos Roseboom (DVO). De afgelopen jaren heb veel geleerd en genoten van het spelen met Robin Diepenhorst en Wilrik Wassink (KCC), de huidige coaches van KCC 1.

Van welke coach heb jij veel geleerd en waar moet een goede coach aan voldoen?

Voor mij is Pieter van den Blink (Fortuna) mijn belangrijkste coach geweest. Hij heeft mij vertrouwen gegeven. Dat vind ik de belangrijkste kwaliteit van een coach. Een goede coach geeft vertrouwen en combineert individuele coaching, team coaching en spelinzicht.

Wil je de zin afmaken? Goed korfbal is…

…dynamisch, in teamverband, resultaatgericht en vooral héél leuk om te doen!

Bij Telstar vinden we dat plezier voorop staat, hoe is dat voor jou?

Dat is voor mij ook zo. Een sport moet leuk zijn, anders kan je beter iets anders gaan doen. Daarnaast is voor mij, naast resultaat, ook ontwikkeling belangrijk. Steeds een stukje beter worden en groeien als speler en als team.

Je hebt ook vast vrijwilligerswerk gedaan. Waar beleef(de) je het meeste plezier aan?

Ik heb met veel plezier met de selectie een korfbal-clinic gegeven op het veld. Daarnaast vind ik het leuk om af-en-toe een paar uur bardienst te draaien. Een paar keer per jaar fluit ik een wedstrijd, maar dat doe ik omdat dat erbij hoort.

Je bent nu een paar maanden lid van Telstar. Wat vind je leuk bij de club en wat mis je bij onze club?

Ik vind de sfeer bij Telstar fantastisch. Daarbij hoop ik dat we het zaalseizoen met veel publiek kunnen spelen en dat we de F-jes, E-tjes, D-tjes, de C, de B en de A spelers op de tribunes horen!

Welke ambitie heb je nog in de korfbal?

Op dit moment, met Telstar 2 kampioen worden op het veld en bijdrage leveren aan het kampioenschap van Telstar 1 in de zaal.

Welke hobby’s beoefen je nog meer naast korfbal?

Reizen! Canada, Alaska, Japan, China, Singapore, Vietnam, Thailand, Sri Lanka, Indonesië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Brazilië, Peru. Voor het ontvangen of geven van reistips hou ik me aanbevolen!

Wat wil je nog aan de lezers kwijt?

Komen jullie kijken bij Telstar 1 & 2?!

Aan wie wil jij de veter doorgeven?

Sarah van der Meer!